Baconschi: Li s-a cerut candidaților PMP să obțină sponsorizări legale,nu să vină cu geanta la cineva

Baconschi: Li s-a cerut candidaților PMP să obțină sponsorizări legale,nu să vină cu geanta la cineva
Publicat: 08/07/2014, 19:44
Actualizat: 26/03/2019, 09:51

„Ca să curmăm speculațiile de tip «scandal du iz de corupție în PMP». Li s-a cerut candidaților să obțină sponsorizări legale pentru a finanța campania, nu să vină cu geanta la cineva. Orice altă «interpretare» a spuselor mele e scoasă din context în mod abuziv”, scrie Baconschi, pe contul său de Facebook.

Într-o postare anterioară, Baconschi a susținut că i s-au cerut, „cu scandaluri și insulte”, 100.000 de euro pentru a fi „tolerat” pe locul trei, considerat eligibil, pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare.

Baconschi a scris pe pagina sa de Facebook câteva „precizări pentru cei care susțin că intelectualii angajați politic «abandonează lupta prea ușor»”.

Astfel, el amintește că a intrat în politica internă la un an după ce a devenit ministru de Externe, adică în 2011, și că a activat în PDL, în echipa Boc.

„În 2012, am dorit să candidez la București (de unde sunt) sau într-un colegiu de diaspora (unde mă știau bine românii, după ani de lucru în favoarea comunităților noastre din Italia, Portugalia și Franța). Am fost însă refuzat și trimis să candidez la Iași. Am intrat în bătălie în ultima clipă, într-un oraș necunoscut mie, dar dominat 100% de PSD și PNL. După o lună de campanie grea, fără bani, dar activă mediatic și pe toate străzile, cartierelor muncitorești din colegiu, unde am discutat cu mii de oameni (furioși pe PDL și fani Antena 3) am primit aproape 10.000 de voturi, adică 21%, cu 5 procente peste media națională a ARD. Mi-au lipsit circa 1000 de voturi pentru a intra în Senat”, scrie Baconschi.

El menționează că următoarea bătălie a fost tot în PDL, unde a susținut moțiunea Monicăi Macovei, la congresul respectiv „reformiștii” pierzând după ce au obținut doar 5% din voturi.

„În preziua analizării în BPN al PDL a propunerii de excludere a mea din partid, am socotit că e normal să demisionez”, precizează Baconschi.

Teodor Baconschi arată că a continuat însă lupta politică, în calitate de membru fondator al PMP, unde a sperat că se vor reuni toate sau cât mai multe dintre personalitățile publice de valoare greu contestabilă, care au colaborat în timp pentru agenda reformistă a lui Traian Băsescu: un „partid altfel”, partidul așteptat de cel puțin 15% din români.

„Am alergat cu Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Marian Preda, Daniel Funeriu și alții prin toată țara, făcând chetă pentru plinurile de benzină. Am muncit enorm: de la 23 iulie 2013, când s-au depus actele PMP la tribunal, până la 29 ianuarie, când partidul a fost oficializat, construisem 400 de organizații și aveam 24.000 de membri, cei mai mulți oameni care nu mai fuseseră implicați în politică. Mii de km parcurși, sute de mitinguri, inteviuri și participări la emisiuni din media locală. Organizația mea, PMP sector 1, construită și ea de la zero, a obținut, la europarlamentare, cel mai bun scor pe țară (14%, față de media națională de 6,2)”, scrie el.

Baconschi spune că și-a dorit să câștige un mandat de eurodeputat, fiind convins că experiența și CV-ul său l-ar ajuta să reprezinte eficient și onorabil România.

„Nu a fost să fie: plasat pe locul trei (pentru că primele două locuri au fost practic rezervate prin dictat), am ratat și acest obiectiv. Dar nu am abandonat lupta ! Am candidat pe un post de vicepreședinte al PMP (adică pe funcția deținută din august 2013) dar nici aici n-a mers: a câștigat dl Vlaston, adus de mine, cu mari rugăminți, la PMP sector 1, care a fost sunat la telefon de dna Udrea pentru a candida (deși 90% dintre participanții la congres nu știau cine e)”, adaugă el.

Teodor Baconschi continuă: „În acest rezumat nu intră mii de detalii: lovituri interne, nedreptăți, abuzuri, umilințe. Nu intră nici tensiunile din PMP, după ce Florin Popescu ieșise – la un prim scrutin intern – cap de listă, sau pentru cei 100.000 de euro care mi-au fost ceruți, cu scandaluri și insulte, pentru a fi «tolerat» pe locul 3 (considerat eligibil): evident, nu aveam de unde să «scot» o asemenea sumă… Nu intră nici sutele de mii de înjurături primite de la cetățenii care, pe bună dreptate iritați, m-au judecat «la pachet» cu toată «clasa politică», dominată, cum știm, de figuri agramate și/sau interlope”.

„Pot spune că am dus «luptă cea bună» cu o energie considerabilă. Mi-am sacrificat trei ani de viață cu speranțele pe care cititorii de bună credință ai acestor precizări le împărtășeau, alături de mine. Știu și admit că am făcut și greșeli: greșeli de începător, greșeli de idealist, greșeli de orgoliu rănit. Îmi cer scuze pentru aceste omenești imperfecțiuni. Nu vreau să acuz pe nimeni. «Așa a fost să fie» în circumstanțele istorice prezente”, încheie Baconschi.

Teodor Baconschi a demisionat recent din PMP. El a fost pe locul trei pe lista PMP pentru europarlamentare, însă partidul a obținut doar două mandate de eurodeputați.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Adio, telefoane mobile! Legea care intră în vigoare în România. Devine interzis
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×